Вие сте тук:  Бременност  »  Хранене през бременността  »  Храненето през бременността - храни съдържащи полезни вещества

Храненето през бременността - храни съдържащи полезни веществаНяма точна формула какво трябва да ядете по време на бременността. Въпреки че изразходвате допълнителни калории (за да поддържате плода), принципите за здравословно хранене са същите, каквито са и при небременните жени – повече плодове и зеленчуци, зърнени продукти и други. Все пак има някои хранителни вещества, които са необходимо условие за нормална бременност. Те са:

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е вид Витамин B. Тя е помага за предотвратяване на неврални проблеми при плода – анормалии на мозъка и гръбначния стълб. Липсата на фолиева киселина увеличава риска от спонтанен аборт и недостатъчно развитие на плода. Нуждаете се от около 1 милиграм фолиева киселина дневно. Някои храни в които се съдържа в по- значителни количества са:

Храна Количество Съдържание в милиграми
Готова закуска в зърнени храни 1 купа 0,4
Леща половин купа 0,18
Спанак половин купа 0,1
Боб, грах половин купа 0,1
Портокалов сок 1 чаша 0,05

Калций


Вие и Вашето бебе се нуждаете от калций – за здрави кости и зъби. Калцият е необходим за Вашите мускули и нервна система. Необходимо Ви е количество около 1000 милиграма на ден. Храните, които съдържат по- голямо количество калции са:
Храна Количество Съдържание в милиграми
Кисело мляко 1 купа 285 до 420
Млако 1 купа 300
Херинга 1 консерва 180
Боб
1 купа 80 до 150
Броколи 1 купа 40

Протеини


Протеините са необходими за нормалното развите на бебето особено през втория и третия триместър. Необходимото количество е минимум 60 грама на ден. Богати на протеини храни са:

Храна Количество Съдържание в грамове
Месо - риба, пиле, телешко, свинско 100 грама 19 до 23
Фъстъчено масло 1 чаена лъжичка 4
Яйца 1 брой 6

Желязо


Вашият организъм се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин – протеин в червените кръвни телца, който служи за пренасяне на кислорода. По време на бременността количеството на кръвта Ви се увеличава, тъй като Вашето бебе се храни и диша чрез Вас. Поради тази причина нуждите Ви от желязо са по големи. Нуждаете се от 27 милиграма желязо на ден. Храните, които са богати на желязо са:

Храна Количество Съдържание в милиграми
Ядки, соя Половин купа 3,5
Спанак Половин купа 3

По преценка на лекаря Ви, можете да приемате хранителна добавка съдържаща желязо. За да улесните приемането на желязо от организма, яжте храни богати на Витамин С.

Превод от английски: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »