Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Определяне на овулацията чрез измерване на базалната температура

Определяне на овулацията чрез измерване на базалната температураЗабременяването става, когато сперматозоид оплоди отделена яйцеклетка. Яйцеклетката се отделя при процеса овулация. Така че, за да забременеете е необходимо да знаете своята дата на овулация.

Овулацията е част от Вашия месечен цикъл и обикновено е приблизително 2 седмици след началото на месечния цикъл. Но разбира се, възможно е датата да бъде различна, така че е необходимо точно да я определите. Това може да стане например с тест за овулация. Ако желаете да си спестите закупуването на такива тестове, можете да използвате метода на измерване на базалната температура.
Базалната температура представлява температурата на определена час от тялото непосредствено след събуждане от сън. Измерването може да бъде орално, вагинално или ректално. Започнете измерването от първия ден на месечния Ви цикъл. Няколко съвета при меренето на базалната температура:

  • Стремете се винаги да мерите температурата по едно и също време. Ако е необходимо, ползвайте будилник. Може би ще ви е трудно да се будите по същото време и през уикендите, особено ако обичате да си поспивате, но е важно да го правите.
  • Първото нещо, което трябва да направите след като се събудите сутрин, е да си измерите температурата. Всяко действие - разговаряне, ставане, ходене до тоалетна може да доведе до температурни промени.
  • Ако се събудите нощем и до нормалното Ви събуждане остават по- малко от 3 часа, е добре да си измерите температурата при първото събуждане.
  • Стремете се да поставяте термометъра в една и съща позиция и на равна дълбочина при всяко мерене.
  • За предпочитане е да ползвате дигитален термометър, тъй като можете по-точно да отчетете данните. Ако ползвате обикновен термометър, не забравяйте да го стръскате преди измерването.
  • Записвайте данните от всяко измерване. За Ваше улеснение можете да ги въвеждате в Excel или друга програма за чертаене на линейни графики.

Превод от английски: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »