Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Бременност след 35 годишна възраст

Бременност след 35 годишна възрастМного жени отлагат първото си забременяване до 30-35 годишна възраст. Носи ли риск бременността и какви са характеристиките на бременността след 35 години?

1. Възможно е да забременеете по-бавно. Яйцеклетките, които се отделят при овулация намаляват с възрастта като количество и качество. Това не означава, че не можете да забременеете, но е възможно да отнеме повече време.
2. С нарастване на възрастта се увеличава вероятността да имате близнаци. Това е причинено от хормонални промени, водещи до нараснала вероятност за отделяне на повече от една яйцеклетка по едно и също време. Освен това някой по-възрастни жени използват за по-голяма сигурност и методи за забременяване като ин-витро, които също увеличават вероятността от зачеване на близнаци.
3. Рискът от спонтанен аборт нараства със възрастта. Според проучвания зависимостта е следната:
 • До 35 години — 15% риск
 • 35 - 39 — 20 - 25%
 • След 42 — 50%
4. Възможно е да се наложи да родите с Цезарово сечение (секцио). Това се дължи на няколко фактора:
 • При по-възрастните майки има по- голям риск от усложнения при раждането – като например високо кръвно налягане
 • При по- възрастните майки е по- голяма вероятността бебето да бъде твърде голямо или пък твърде много да е нараснало теглото на родилката
 •  Увеличена е и вероятността бебето да не е заело правилна предродилна позиция
 •  Увеличената вероятност за раждане на близнаци (виж-по горе) също допринася за нуждата от Цезарово сечение.
5. Рискът от хромозомни аномалии е по-висок. При бебетата родени от възрастни майки има по-голяма вероятност да имат                    хромозомни проблеми като например Синдром на Даун. Според изследвания зависимостта е следната:
 •  До 30 години — 1 болно бебе на 1000 бебета
 •  35 — 1 на 400
 •  40 — 1 на 100
За да предпазите себе си и вашето бебе от усложнения е добре да спазвате няколко правила:

 1. Предварително се консултирайте с лекар – специалист, който може да Ви запознае с рисковете и промените в живота Ви, когато сте бременна.
 2. След като сте бременна правете чести посещения при лекар, за да се следи здравето на бебето и Вашето здраве. Не премълчавайте ваши опасения или страхове.
 3. Хранете се здравословно – по време на бременността се нуждаете от допълнителни количества фолиева киселина, калций, желязо, протеини и други.
 4. Не прекалявайте с храненето. Прекаленото наддаване на тегло може да донесе рискове за Вас и бебето, както и да доведе до проблеми при раждането. Консултирайте се с Вашия лекар за оптимума на теглото.
 5. Поддържайте физическа активност – освен ако Вашия лекар не ви е предписал бременност на легло. Упражненията не само ще помогнат за вашия тонус и здраве, но и ще ви подготвят за следващите месеци, когато теглото Ви ще се увеличи. Информация кои упражнения са подходящи за Вас можете да получите от Вашия лекар.
 6. Не използвайте алкохол, цигари или лекарства без консултация с лекар. Дори минималната употреба на алкохол може да попречи на развитието на бебето. Пушенето може да доведе до спонтанен аборт, проблеми с плацентата или затруднения при раждането. Лекарствата, които приемате могат да преминат в бебето и последиците да бъдат неприятни.
Превод от английски: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »