Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Как да разберете дали сте в овулация

Как да разберете дали сте в овулацияВашите яйчници са разположени от двете страни на матката (утроба), близо до вашите фалопиеви тръби, и са с размер на бадем. Те имат две функции: да произвеждат яйцеклетки и да произвеждат хормоните естроген и прогестерон. Жената притежава около 2000000 яйцеклетки. По време на всеки менструален цикъл, между 10 и 100 яйцеклетки започват да узряват, но обикновено само някои ще достигнат зрелост в дните на овулация и ще бъдат готови, когато се случва оплождането. Овулацията обикновено се смята от началото на първия ден на последния ви менструален цикъл - при нормален цикъл от 28 дни на 14-ден, при дълъг цикъл от 35 дни на 21-ви ден, при кратък цикъл от 22 дни на 8-ми ден.

Овулацията може да се определи по няколко признака:

  • наличие на слуз във влагалището без цвят и без мирис,от клетките на шийката на матката.
  • напрежение в гърдите, вследствие на производството на естроген от фоликула.
  • лека болка в областта на яйчника в ляво или в дясно.
  • температурата пада чувствително точно преди овулацията - след това отново се повишава до следващия месечен цикъл. Трябва да си премерите температурата, когато се събудите (преди да станете от леглото) и да я записвате за всеки ден от цикъла.
При овулация жената се чувства много сексапилна и много желана, което е идеално ако иска да забременее!

Увеличаване на възможностите, за да разберете кога сте в овулация:

Тест за овулация. Този тест можете да откриете в аптеките. Характеризира се с повишаване на нивото на хормон, който се съдържа в урината - лутеинизиращ хормон LH. След 10-тия ден от цикъла тестът трябва да се прави всеки ден. Когато листчето хартия се оцвети в синьо, значи, че в следващите 24 или 36 часа ще бъдете в овулация.
   
Превод от английски: Mili
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »