Вие сте тук:  Красота  »  Красива майка  »  Кожата и стресът

Кожата и стресътМного често се говори за невероятната и почти мистична връзка между нашето тяло и психиката ни, между стабилното състояние на органите и емоционалния баланс на личността. Може би не предполагате за съвършенството на човешкия организъм, но той е сякаш програмиран да реагира рационално на всяка необичайна ситуация, която възниква и която има възможност да наруши жизнения баланс на всекидневната му работа. Така е по време на стрес, тогава нашата психика нанася, образно казано, удар по жизнения вид на кожата, тъй като полезните вещества и кислородът се пренасочват автоматично към по-важните за организма места, като сърцето или мозъка.  Оказва се, че при екстремни ситуации в живота ни нашата кожа се поврежда многократно повече, отколкото другите части на тялото. Тя, разбира се, има свои защитни сили, но те са с много по-малко възможности и така кожата страда видимо, като изгубва жизнения си вид. Нейното неравнопоставено положение в подобни стресови ситуации може да се забележи и по още няколко неприятни признака. Например тя започва да се лющи в определени зони, което е сигурен признак, че защитните и сили са на предела и тя се нуждае от допълнителна стимулация и защита, за да укрепне структурата и. Също така на кожата, подложена на стрес, се появяват и червеникави петна, тя променя своя тон и губи обичайния си цвят, като посивява. Появяват се неприятни пъпчици и преждевременни бръчки на местата, където кожата на лицето е най-фина и податлива на вредните влияния. Под очите започват редовно да се появяват тъмни сенки и торбички. Колкото повече напредва възрастта, толкова повече нашият организъм и съответно кожата ни са подложени на повече възможности за стрес и поражения, дължащи се на психическа неуравновесеност. В такива случаи е добре да вземете мерки още преди да са се задълбочили последствията от стреса, който изживявате. Съществуват множество козметични средства, кремове, лосиони и маски, които вие сами можете да приготвите. Изключително полезни са билковите маски. Най-правилният подход към подържането на една здрава кожа е здравословното хранене, но в случай на стрес това не е достатъчно. В такъв случай вие трябва да доставите по по-пряк начин нужните елементи. Именно това се постига чрез маските, подхранващите кремове и специалните козметични терапии, предназначени да ревитализират кожата.
  • Прекрасна работа ще ви свършат торбичките за чай. Наложете такива пакетчета от билков или от зелен чай върху лицето си след като са поизстинали, и оставете да въздействат около 30 минути.
  • Маслата от жожоба и авокадо омекотяват кожата и възстановяват защитните и функции, които всъщност са жизнено важни в моментите на стрес и умора.
  • Вместо всекидневен лосион можете да ползвате следната рецепта: смесете в равни количества мента и маточина (2 супени лъжици) и ги залейте с вряща вода и след 30 минути запарка използвайте получената течност, като напоите памучен тампон и разнесете по цялото лице. Добре е да изпълнявате тази процедура два пъти на ден – сутрин и вечер.
  • Поувехналата и изгубила цвят кожа масажирайте сутрин и вечер с парченце ябълка.
  • Можете да доставите достатъчно свежи сили и енергия на вашата кожа чрез прости манипулации, които изпълнявате редовно. Колкото повече се увеличава фактора на стреса и притесненията толкова повече трябва да бъдат и грижите за кожата. Не си позволявайте груб пилинг или манипулации с недобре измити ръце, в никакъв случай не дразнете кожата с нокти, нанасяйте нужните продукти с възглавничките на пръстите си. Последователните козметични грижи трябва да обхващат задължително продукти, богати на витамин А, С и Е. Не забравяйте да пиете по 1.5 до 2 литра течности на ден.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »