Вие сте тук:  Красота  »  Красива майка  »  Красота, козметика, мода след раждането

Красота, козметика, мода след ражданетоСлед раждането е възможно да се получат някои неблагоприятни ефекти върху външния Ви вид. Например:
 • Очите ви са „кървави” – Ако раждането е било трудно и с много напъни, е напълно възможно в очите ви да се наблюдават малки кръвоизливи. С течение на времето капилярите се възстановяват, но това може да отнеме от няколко дни до няколко седмици след раждането. Това състояние не носи опасност за зрението Ви – остава единствено неудобството, когато Ви гледат в очите. Можете да ползвате слънчеви очила, за да прикриете кръвоизливите.
 • Кафяви петна по лицето и корема – Пигментацията на лицето и на долната част на корема ще изчезнат постепенно в рамките на една година след раждането. Тези петна се получават поради хормонални промени в организма Ви. За да намалите отчетливостта им върху кожата Ви, не се излагайте на слънце, тъй като те ще потъмнеят още повече. Ако след раждането започнете да приемате хапчета против забременяване, е възможно петната да се появят отново – затова се посъветвайте с Вашия лекар за други възможности за контрацепция.
 • Стрии – Стриите са белези на кожата и са последица от нейното разтягане. Около 50% от бременните жени получават стрии на корема, гърдите, бедрата. Много жени ползват различни мазила, които правят кожата по- мека, с идеята да нямат стрии, но за съжаление особена полза от това няма. След раждането стриите няма да изчезнат, но постепенно ще станат по- слабо забележими, тъй като пигментацията им ще изчезне. Има различни кремове и други терапии за намаляване на ефекта на стриите, но ако кърмите се консултирайте предварително дали лечението няма да се отрази на кърмата и на бебето.
 • Изсушаване на кожата – Възможно е кожата Ви след раждането да стане по- суха. В такъв случай избягвайте агресивни гримове, червила и т.н.
 • Разширени вени – Разширените вени обикновено се нормализират до 3-4 месеца след бременността. Има жени, при които поради различни фактори (наследственост, наднормено тегло) разширените вени остават като проблем. В такъв случай можете да прибегнете към хирургична намеса.
 • Гърдите при кърмене – Много жени се притесняват, че ако кърмят гърдите им ще станат увиснали и неатрактивни. Истината че, кърменето е само един от факторите за промяната на гърдите. Другите фактори са наддаването при бременността, възрастта, ефекта на гравитацията. Така че дори и да не кърмите, гърдите Ви ще бъдат с променен вид и форма. По време на бременността гърдите Ви стават по големи, а цветът на ареолите и зърната става по- тъмен. Няколко дни след раждането гърдите Ви ще станат по- тежки поради млякото в тях. До 10-14 дни след раждането гърдите Ви ще бъдат с размер почти равен на размера по време на бременността. След като спрете да кърмите и възвърнете теглото си отпреди забременяването, гърдите Ви също ще възвърнат размера си от този период. За съжаление те няма да са вече толкова изправени. Единствения начин да запазите гърдите си е да не раждате и да не остарявате.
 •  Подуване на гърдите – Скоро след раждането Ви идва кърмата и гърдите се подуват. Това не трябва да Ви притеснява. За да намалите подуването и некомфортното състояние носете постоянно сутиен за бременни. Кърмете по- често – на всеки 2-3 часа. Избягвайте да кърмите когато ареолата е твърда – в такъв случай е добра идея първо да ползвате малко помпата докато ареолата омекне.
 • Отслабване при кърмене – Вероятно си задавате въпроса дали ще отслабнете, ако кърмите. Още по време на бременността в организма Ви се натрупват допълнителни мазнини, чрез които започва производството на мляко. Ако се храните нормално и балансирано, докато кърмите има голяма вероятност да отслабнете. Има майки, които след раждането започват да спортуват, да пазят диети, да гладуват. По този начин те бързо ще свалят килограми, но заедно с това е възможно в кърмата да се отделят токсини. Затова отслабвайте бавно и постепенно, яжте когато Ви се яде и пийте достатъчно течности.
 • Премахване на петната от мляко по дрехите – Когато кърмите или изпомпвате кърмата, обикновено върху дрехите падат капки мляко, които оставят петна. За да изперете петната ползвайте студена вода. Има материи, които не могат да се изперат – това е например коприна и други нежни материи. Затова ако имате копринени блузи, по- добре е да ги носите след като спрете да кърмите.
 • Дрехите преди бременността – Вероятно се питате дали ще можете да облечете дрехите си отново. Има огромна вероятност това да стане, но не веднага. Веднага след раждането ще можете да носите дрехи, с които сте била по време на 4-5 месец от бременността. Организма на всяка майка е различен – едни може никога да не достигнат теглото си преди забременяване. Други пък може дори да отслабнат покрай грижите за бебето. Помнете, че сте наддавали девет месеца, така че отслабването също ще Ви отнеме месеци. Следва да имате предвид, че дори да достигнете теглото си, мерките Ви вероятно ще са променени. Почти сигурно е че нарасне обиколката на ханша и талията Ви. При някои жени се увеличава дори размера на обувките, които носят.
 • Грим – Ако преди раждането сте можела да отделяте по 30 и повече минути за гримиране, след раждането покрай бебето ще Ви е трудно да отделите и 3. Това означава че трябва да промените и навиците си за гримиране и да преминете към по- бързи и ефективни решения.
 
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »