Вие сте тук:  Красота  »  Красива бременна  »  Масаж през бременността

Масаж през бременносттаМного жени страдат от болки, изтръпване, подуване по време на бременността. Нежният масаж може да помогне при проблеми като болки в гърба и кръста, безсъние, главоболие и други оплаквания. Ето някои от основните ползи от масажа:

 


  • Релаксация и намаляване на стреса
  • Облекчаване на мускулни болки, спазми – особено в кръста, врата, бедрата, глезените
  • Подобрява кръвообращението и така може да намали подуването на органите
  • Намалява натоварването върху ставите носители на нарасналата тежест
  • Улеснява процеса на раждане
  • Подобрява гъвкавостта на кожата
Болката в гърба и кръста е много често срещано оплакване при бременните жени. Тези болки продължават и след раждането, тъй като тогава бебето се кърми, както и е необходимо да се пренася. Тази болка може да бъде облекчена посредством масаж на гърба, врата, краката. Друг проблем при много бременни е затрудненото кръвообращение поради нарасналото количество кръв. Кръвообращението също може да бъде подобрено чрез масаж. Масажът на краката – от глезена към бедрото може да подейства релаксиращо, да ограничи болката и да намали подуването на крака. Според някой бременни нежен масаж на корема успокоява бебето в утробата.
Преди да се подложите на какъвто и да е било масаж, е необходимо да се консултирате с лекар. Ако той препоръча да се избягва масаж на гърба и на корема, можете да ползвате масаж на лицето, ръцете и краката.
Необходимо е предварително да се уверите, че съответния масажист е квалифициран за масаж на бременна жена. За съжаление в България няма сертифициране на масажисти на бременни.
Масажът на бременна жена се отличава от стандартния по няколко неща. Необходимо е масажиста да бъде добре запознат с анатомията на бременната жена. Позата за масаж е изключително важна за Вашето здраве и здравето на бебето. При този вид масаж позата е настрани, а не по гръб. Тя не само е по-удобна за бременната жена, но е и безопасна за бебето. Може да се използват допълнителни възглавници, за по-голямо удобство. Има специални маси за масаж с дупка в средата, където да се постави корема. Това може би звучи като велика идея, но трябва да имате предвид, че кръста Ви ще бъде силно натоварен в такава поза.
Обстановката за масаж е подобна на тази при стандартния масаж – слабо осветление, топло помещение, лека музика, аромотерапия, свещи и т.н. Ако някое от тези неща Ви дразни – например странна миризма, поискайте дразнителя да бъде премахнат.
При масажа могат да се ползват и масла:

Препоръчителни масла Масла, който трябва да се избягват
Мандарина Анасон
Здравец Арника
Лимон Босилек
Сандалово дърво Меча стъпка
  Кипарис
  Копър
  Жасмин
  Хвойна

Ако имате определени проблеми – например риск от спонтанен аборт, проблеми с кръвното налягане и други, може би е добре да избягвате масаж. Ако все пак решите да ползвате масаж, е необходимо да запознаете масажиста предварително за тези проблеми.
Масажът след раждането има за основна цел да възстанови тялото Ви от раждането. Прилагането му освен това намалява стреса от грижите за бебето. Масажът на корема спомага за възстановяването на размера на матката. На такъв масаж можете да се подложите почти веднага след раждането, но това отново трябва да бъде съгласувано с лекар.

Източник: pregnancy.about.com
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »