Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  Да се опазим от излишни килорами през зимата

Да се опазим от излишни килорами през зиматаОсновното натрупване на килограми, както всички засегнати знаят, е през зимния период, когато винаги се качват половин, един килограм. Може да ви се стори незначително, но за разлика от снега, излишното тегло не се топи под лъчите на пролетното слънце, а се натрупва с годините. И с всеки зимен сезон ставате все по-тежки. За това си има причини.
С настъпване на студените дни хората се чувстват уморени и подтиснати, иска им се да хапнат нещо сладко. От друга страна, студът и снегът пречат на тренировките на открито. Нямате желание дори да излезете от къщи, какво остава да отидете на фитнес. Като се добави и поредицата от празнични трапези, става ясно защо хората срещат пролетта закръглени.

Ето няколко начина да надхитрите враговете на стройното тяло.
Специалистите съветват да използвате тактиката на тройната отбрана: преодолейте естествения стремеж на организма да трупа запаси, осигурете си достатъчно слънчева светлина и редовно тренирайте, за да останете във форма и да поддържате обмяната на вещества на високи обороти.
Ако искате да намалите влечението си към въглехидратна храна, яжте повече белтъчини. Те ще ви помогнат да контролирате чувството на глад, а следователно и теглото. Дайте предпочитание на сложните въглехидрати. В продуктите, съдържащи прости въглехидрати /сладкиши, бонбони, безалкохолни напитки/, има малко хранителни вещества и е пълно с „празни“ калории. Заради това те утоляват глада за кратко. Храната, богата на сложни въглехидрати /пресни плодове и зеленчуци, сушени плодове, пълнозърнест хляб, мюсли/, се преработва бавно заради многото фибри. Така ще се чувствате сити за по-дълго.
Супите са чудесно средство срещу глада. Американски учени установили с експеримент, че тези, които започват обяда си със супа, като цяло приемат със 100 калории по-малко. При това този дефицит не се компенсира през деня.
При недостиг на слънчева светлина в мозъка се намалява изработването на серотонин, който отговаря за настроението, подтиска влечението ни към сладко и предупреждава за преяждането. За профилактика на меланхолията медиците препоръчват през светлата част на деня да прекарвате поне час на свеж въздух. След това ще се върнете у дома обновени. И ще ви бъде по-лесно да контролирате апетита си. Ако работите в помещение без прозорци, на обяд задължително излезте навън. За да влиза в стаята повече светлина, през зимата не пускайте щорите. През зимата заниманията с фитнес са още по-необходими, отколкото през лятото. Ходите по-малко пеша, по-често седите или лежите. Така разходът на енергия се съкращава средно със 100 калории на ден. Като направите проста сметка, ще установите, че за три месеца това ще прерасне в 1,5-2 кг. мастни натрупвания. Най-добрият начин да ускорите обмяната са упражненията с тежести. Старайте се да се занимавате с тях минимум по 20 мин. 3-5 пъти в седмицата. А в дните, свободни от силови тренировки, си планирайте по 20 мин. кардионатоварване Това ще ви позволи не само да не пълнеете, а и да отслабвате, да подобрявате фигурата си като цяло. Физическата активност, също като слънчевата светлина, има още едно предимство. Тя повдига настроението и спасява от депресия, което от своя страна пречи на емоционалното преяждане.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »