Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  Коледните пости

Коледните постиПостите са ни завещани от древността като безценен дар за профилактика и оздравяване на организма
Какъв е смисълът във физиологичен план на Коледните пости, които са едни от най-дългите през годината?
Преди да се отговори на този въпрос, трябва да се подчертае, че коледните пости са продължение на системата от пости през годината - Великя пост, Петровите пости и Богородични пости и да напомним, че някога тези пости са се провеждали само на вода. Сега обаче постенето предполага въздържане само от месо и месни продукти яйца животински продукти и мазнини.
С настъпването на есенно-зимния сезон под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадъчни вещества започват да преминават в тъканите. Ако не се вземат мерки тези вещества започват постепенно да се уплътняват в тъканите и да пречат за нормалното функциониране на клетките на целия организъм. Появяват се различни заболявания, чиято цел е да отделят от организма събралата се слуз във вид на храчки при кашлица хрема или с помощта на висока температура. Системата на постите и в частност на Коледните пости позволява на организма навреме да се освободи от тези отпадъчни продукти и да заложи „фундамента“ на здравето през есенно-зимния сезон.
Навреме очистеният организъм е най -сигурното препятствие за настинките простудите  забобявания и грипа, така характерни за този сезон. Ето защо ако в този период се предприеме например 7-дневно класическо гладуване, очистването ще стане още по-ефективно и мощно.
Лечебното /в случая то е профилактично/ гладуване обаче трябва да се провежда на топло, да се използват горещите вани, втриванията в кожата на сусамено масло или зехтин. Пълното гладуване не се препоръчва на хора с заболявания, на възрастните, на слабите и изтощените по една или друга причина хора.
За тези, които ще постят, ще бъде подходящо да използват храни, които затоплят организма. Това са пчелният мед, орехите, киселите и сладките ябълки /медът поражда топлина в тялото и изгонва слузта, киселият вкус също поражда топлина и съдейства за доброто храносмилане, сладкият вкус укрепва телесните сили и удължава живота, орехите „загряват“ организма и са богати на мазни/.
Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.
Профилактично оздравителната система на постите е мощен катализатор на здравето, в организма и увеличава неговите защитни имунни сили. Постите са ни завещани от дълбока древност и нека използваме този дар разумно.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »