Вие сте тук:  Традиции и обичаи  »  Нова година

Нова годинаОсвен че, на 1 януари започва новата година на този ден се почита и големият светец на християнството св. Василий Велики. Този светец помага срещу магии, уроки, зли сили и душевни, заболявания, пречиства мислите и грешните желания, дава надежда при униние и отчаяние. При всяка скръб или изкушение е добре да се помолим на този светец.
Ритуали
Вечерта срещу Нова година се прави втората след Бъдни Вечер кадена вечеря. Питката се разчупва високо и се раздава на всички по старшинство. Най-добре е монетата да остане за дома, ако това не стане , стопанинът има възможност да я откупи. Баницата с късметите се завърта три пъти от майката или бащата и всеки взима парчето , което се падне пред него. Късмети има за всички от семейството, дори и за тези, които по една или друга причина отсъстват. Новогодишната трапеза не се раздига до сутринта. Жените и момичетата мият косите си с вода, в която е потопен дрян – за да са здрави и блестящи. На Василовден по къщите тръгват сурвакари – деца от 4-5 до 11-12 години – със сурови дрянови клонки, сурвакници. Сурвакарите благославят и наричат за живот, здраве и плодородие.
Трапезата
На трапезата се слага погача, варен петел, варено жито, баница с късмети. Приготвят се още кокошка или пуйка, торта, мед, орехи, ошав, чесън и кромид лук.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »