Вие сте тук:  Бременност  »  Раждане  »  Преждевременни родилни болки

Преждевременни родилни болкиПреждевременни родилни болки са тези, които са се появили по-рано от определения срок. Основна тяхна отличителна черта е тяхната нередовност. Времето между две болки продължава няколко часа и това време не намалява. Освен това продължителността на болката не нараства, не повече от 5-20 секунди. Това също може да се каже и за силата на болката: през цялото време тя остава една и съща. При преждевременни родилни болки не бива да се вземат каквито и да било лекарства. Изключение правят само ситуациите, когато при бременната вече са възникнали подобни проблеми и те са били свързани с повишен тонус на матката. В тези случаи може да се приемат лекарства, но предписани от лекар. Те са крайна мярка. Овладяването на преждевременните родилни болки може да се извърши само в болница, под наблюдение на специалист.
В никакъв случай не взимайте гореща вана по време на преждевременни родилни болки, защото причината за тяхната поява е неизвестна. Напълно е възможно болките да се появят поради повишен тонус на матката и тогава топлото действително носи облекчение. Но болки могат да се появят вследствие на проблеми с плацентата или някакви други причини. Тук горещото е неуместно и може да навреди.

Какво трябва да направите при поява на болки?

Най важно е да засечете времето между болките. Ако те са слаби и нерегулярни не бива да се притеснявате Може да се разходите из стаята и да си намерите удобно положение лежейки или седейки.  Няма  опасност за здравето на детето.
Ако маточните съкращения са се учестили или са станали силни, трябва да позвъните  незабавно на своя гинеколог за изясняване на ситуацията. След като сте сигнализирали доктора си, легнете или седнете удобно, ако не можете да останете прави. Най-важното е да сте в комфортна за вас поза. Не може да се спори, че подобна ситуация води до уплаха а страхът още повече усилва тонуса на матката и провокира болки. Затова се опитайте да се успокоите - пуснете си приятна музика или четете нещо което ще ви отклони вниманието от болката докато дойде лекаря ви.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »