Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  Хранителния режим и управлението на запасите в организма

Хранителния режим и управлението на запасите в организмаЗапознаването с основните принципи на личния режим на хранене, ще позволи на всекиго да открие идеалното тегло за своята фигура и да го поддържа.
Брачният живот предизвиква сериозни промени в начина на хранене. При жените това става и с бременността и кърменето. Но най-сериозна промяна предизвикват навиците в развитието на професионалния живот, както и социалните ангажименти.
Основата на метода за отслабване е следният: да се избягва едновременното приемане на “лоши” въглехидрати и мазнини, като се отдава предпочитание на “добрите” въглехидрати, за да се избегнат сърдечно-съдовите болести. Мазнините трябва да се приемат заедно със зеленчуци и особено с продукти, съдържащи много растителни влакна.
Ето няколко примера за менюта без “лоши” въглехидрати:

Първо меню: сардини (“добри” въглехидрати + белтъчини), омлет с гъби (мазнини + растителни влакна), зелена салата (растителни влакна), сирене (мазнини + белтъчини).
Второ меню: сурови зеленчуци (растителни влакна), овнешко със зелен фасул (мазнини + белтъчини + растителни влакна), зелена салата (растителни влакна), ягоди (“добри” въглехидрати + растителни влакна).
Трето меню: доматена салата (растителни влакна), риба тон с патладжани (“добри” въглехидрати + белтъчини + растителни влакна), зелена салата (растителни влакна), сирене (мазнини + белтъчини).

Решите ли да отслабвате, яжте всичко без хляб. Внимавайте с бялото сирене, защото съдържа 5 г въглехидрати на 100 г. Най-добре е да го ядете на закуска, но го избягвайте след ястие, съдържащо въглехидрати. Изкисвайте го, защото в суроватката се съдържа въглехидратът лактоза (млечна захар).
Ако човек не яде въглехидрати, панкреасът отделя много малко инсулин и почти не се натрупват мастни депа. Но организмът има нужда от енергия за поддържане на телесната температура (37 °С) и за нуждите на движението. Затова взема енергия от мастните депа и при съвсем нормално хранене (приемане на витамини, минерални соли и т. н.) сам ги намалява.
Принципът на управление на запасите е: “първо на входа - първо на изхода”. Само че в присъствие на “лоши” въглехидрати той се нарушава. Бързо се създават запаси за непосредствените нужди (“последно на входа - първо на изхода”) и ако се получи свръхзапас, той се трупа под формата на мастни депа без надежда за “изход”.
Следователно, ако от храненето се изключат “лошите” въглехидрати, организмът прибягва първо към запасите си, за да си осигури нужната енергия.
Какво става обаче, когато такива запаси липсват?
Когато на практика е достигнато нормалното тегло, организмът решава да си направи “минимален запас”, който е в зависимост от нуждите. Като добър стопанин организмът ще започне да управлява оптимално мастните си депа, стига да не се намесят “лоши” въглехидрати.
Вие сте напълнели, защото, страдате от непоносимост към глюкозата, тоест към захарите. Това може да е наследствено, а е възможно и да сте жертва на лошите хранителни навици, създадени от нашата цивилизация. В действителност вие сте натровени с “лоши” въглехидрати и ще ви трябва време, за да се освободите от тях.
В началото, може би още от ранно детство, не сте се лишавали от подсладени детски каши, пасти, бонбони и захарни пръчки. Яли сте на воля тестени неща и ориз. Защото те се приготвят много по-лесно, отколкото зеленчуковите ястия. А навън в павилионите и по сладкарниците е имало кифли, понички и торти. Бабите ви са ви посрещали с прекрасни домашни баници и сладкиши.
Студентите не си правят труда да търсят разнообразие, за тях е важно да напълнят стомаха - в някое заведение за бърза закуска, с някоя пица или сандвич, а когато се съберат на купон, се получава “въглехидратно парти”.
Когато посткъпите на работа, може би започвате да се храните с по-качествена храна, но тя пак се състои предимно от “лоши” въглехидрати, а хранителните ви навици до голяма степен зависят от обкръжението. Нямате много време за обяд, най-лесно е да хапнете сандвич. И понеже времето все не ви стига, за да покажете колко сте добри в професията, за да отидете например на фризьор или да свършите някоя работа, се лишавате от закуската и я заменяте с кафе - силно и с повечко захар за мускулите, нищо че вече не са така активни.
В почивните дни си позволявате да се “понатъпчете” с нещо, гарнирано с картофено пюре, ориз или спагети. Ако отидете на пикник, си печете картофи на жар, а ако приятели ви поднесат суфле или огретен, не се решавате да ги обидите с отказ.
Ето така сами си надявате естествения “спасителен пояс” от тлъстини, който на това отгоре расте едва ли не с часове.
Първата стъпка към вашето спасение е да повишите прага на поносимост към захарите, защото той за момента е много нисък - колкото и малко количество въглехидрати да поемете, особено от “лошите”, панкреасът ви веднага произвежда неадекватно голямо количество инсулин. Това довежда до складиране на големи количества мастни киселини под формата на мастни депа.
Лошите хранителни навици, които на практика са разстроили механизма ви за секретиране на инсулин, са причината и за множеството ви оплаквания, сред които главните са умората и разстроеното храносмилане с всичките му възможни последици.
Домакинята, от която зависи приготвянето на храната, открие, че принципите на новия хранителен режим са полезни за всички, включително и за децата, това може да се постигне по-лесно.© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »