Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  Да се преборим с хранителните изкушения

Да се преборим с хранителните изкушенияТолкова е лесно да изпуснете яденето от контрол. Преди да се усетите и изпразвате цял пакет с чипс или чиния със сладки изкушения. Как да започнете борбата с тези вредни навици?  Помислете над следните предложения:
Забравете за желанието си да ядете, като направите нещо приятно – обадете са на приятел или измислете нещо което ще ви отклони вниманието от храната.
Казвайте колкото се може по-често „не” на нездравословната храна и на големите порции и наистина ги отказвайте. Също толкова важно е да казвате „да” на здравословната храна, в това число на плодовете и на зеленчуците.
Преди да изядете каквото и да било си представете как го правите и какви ще са последствията от това.
Яжте, когато наистина сте гладни, а не когато часовникът ви казва, че е време за ядене.
Когато се храните съсредоточете се върху яденето. Не гледайте телевизия, не четете, не говорете по телефона и не работете.
При всяко ядене веднага отсервирайте съдовете
Започнете само с половината от количеството което си сипвате и яжте бавно. Гледайте да си сервирате храната в по-малка чиния – така яденето изглежда повече.
По принцип дръжте храната далеч от погледа си. Храните, които не се развалят, дръжте в шкаф. С едно изключение здравословната храна трябва да стои на видно място.
Не дръжте висококалорични нездравословни храни вкъщи.
Когато пазарувате гледайте етикетите на продуктите и следете за калорийната стойност.
Пийте повече вода около 1.5 – 2 литра на ден.
Ако се изкушавате да изядете нещо сладко подтиснете изкушението с един плод, който най-много обичате.
Ако обичате да си похапвате през нощта и надничате в хладилника твърде често, може би е дошло времето да се откажете от този навик.
Изкушенията за ядене не са единствените пречки, които могат да провалят намеренията ви за отслабване. Хората често сами саботират собствените си цели, като намират какви ли не оправдания за пропуските си в изпълнението на планираната програма. Липсата на достатъчно време например е любимото оправдание на мнозина заети жени. Всички сме чували или използвали извинения от рода: „Готвенето на здравословни ястия е много сложно”, „Никога няма да отслабна при мен това е наследствено”, „От както започнах да взимам хормони или противозачатъчни……”, „Много се притеснявам когато ме гледат как спортувам” и т.н. и т.н. Но в крайна сметка се замислете! Какво може да е по-важно от това да отделите малко време за здравето си, за добрия тонус и фигура?
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »