Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  Здравословно и диетично хранене извън дома

Здравословно и диетично хранене извън домаПогрешно е твърдението, че можете да се храните по-здравословно само вкъщи. Можете да намерите здравословна храна и извън дома. Хората в развитите страни ядат все повече и повече навън и тази тенденция едва ли ще се промени. Затова се възползвайте от възможността да се наслаждавате на питателни ястия, които не е трябвало сами да приготвяте. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да се храните навън здравословно.
Избирайте внимателно своя ресторант – намерете ресторант с богато и разнообразно меню.
Контролирайте глада си – не прескачайте хранене, когато сте решили да излизате. Препоръчително е да хапнете нещо час преди да отидете на ресторант, за да обуздаете апетита си и да избегнете преяждане в заведението.
Обмислете избора си на храна – някои ресторанти предлагат специални менюта със здравословни храни. Четете внимателно менюто. Традиционното „диетично ястие” например може да съдържа повече калории от очакваното.
Разпитвайте – когато се храните навън, не забравяйте, че вие командвате.
Искайте:
По-малки порции
Като гарнитура – пресни или задушени зеленчуци, обезмаслено 2 или 0.5 % мляко.
Печено, задушено месо, ако е пилешко да е без кожа.
Поискайте за вас ястието да бъде приготвено с половината съставки от рецептата – олио, сос или други.
Яжте салата докато другите ядът предястията си.
Поръчайте ястие по своя рецепта – поръчвнето на ястие по ваша рецепта може да е по-скъпо, но си струва, защото получавате точно това, което искате.
Направете от предястията основна храна – опитайте се да направите от супата или други предястия основно ястие. Избирайте си печени или задушени ордьоври.
Използвайте подправките много внимателно – Мнозина от нас инстинктивно слагат сол, зехтин, сосове и заливки – понякога още преди да са опитали храната. Не бързайте. Добре приготвената храна не се нуждае от допълнителни овкусители.
На шведска маса планирайте избора си предварително – внимателно разгледайте цялата маса за да решите какво искате и да вземете само това, което би било здравословно и диетично.
Оставяйте храната в чинията си – яжте бавно и само докато задоволите глада си. Ако се изкушавате да опразните чинията си, помолете сервитьора да я отсервира.
Внимавайте с алкохола – винаги ресторантските менюта са изкусителни. Независимо дали се храните на вън или у дома, винаги бъдете умерени. Най подходящата напитка за здравето ви е една чаша вино.
Търсете равновесие между угаждането и умереността – ако не спазвате определена диета, понякога може да си позволите нещо по калорично. Но уравновесете този избор, като предпочетете основно ястие с по-ниско съдържание на калории, мазнини, или като прескочите предястието. Може да намалите калориите от алкохолните питиета, като в замяна си поръчате вода. Има и друга възможност да предвидите ниско калорични храни за останалата част от деня или да отидете на фитнес.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »