Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  Готови ли сте да отслабнете?

Готови ли сте да отслабнете?Свалянето на килограми изисква голяма всеотдайност, душевна и физическа енергия, затова не можете да се заловите с това без предварителна подготовка. Трябва да си поставите ясна цел, да обмислите всичко. Част от подготовката е да определите дали сега е най-подходящият момент. Ако не е, няма защо да се притеснявате. Вашият успех зависи от готовността ви да се заемете с това предизвикателство. За да прецените си задайте следните въпроси:
До колко съм мотивирана да направя промени в начина си на живот сега? Бъдете честни. Да знаете, че имате нужда от промени, и да ви се иска да се изправите срещу предизвикателството, са две различни неща.
Какво става с живота ми сега и какво ще стане през следващите няколко месеца? Трябва да знаете, че има голяма вероятност да се обречете на неуспех като се опитвате да внесете промени в начина си на живот, ако имате други сериозни проблеми, които ще ви разсейват, независимо дали този проблем е свързан с брака ви, с работата, финансовото положение или децата ви. Дайте си време за да влезнете в по спокойна фаза от живата си преди да започнете. Промените в начина на живот, които ще ви позволят да постигнете и да поддържате здравословно тегло, трябва да са най-важното нещо за вас.
Реални ли са целите, които си поставям, по отношение на теглото си? Запомнете, че ако свалите от 5 до 10% от теглото си, това вече е голям успех за здравословното ви състояние. Започнете с нещо малко. Поставете си за цел да сваляте по около 1.5 – 2 кг. всеки път. Опитайте се да постигнете тегло, което бихте могли да поддържате с лекота. Ако винаги сте били пълнички, поставете си за цел да постигнете тегло, което ще ви помогне да намалите кръвното си налягане, да свалите нивото на холестерола, да подобрите съня и жизнеността си.
Наистина ли вярвам, че по бавното отслабване са по-добро разрешение? Искате да отслабнете с по 0.5 до 1 кг. на седмица. Това може да ви се види мъчително бавно. Но ако дългосрочната ви цел е подобряване на вашето здраве и избягване на йо-йо ефекта, тогава скоростта няма да има значение.
Имам ли близки и приятели, които да ме подкрепят? Ще имате нужда от хора около вас, които да ви подкрепят. Ако не можете да разчитате на никого, бихте могли редовно да посещавате някой диетолог или да се присъедините към група, която следва програма за отслабване.
Вярвам ли, че мога да променя хранителните си навици?
Готова ли съм да намеря начин да повиша физическата си активност? Повече движение е важно условие за успеха на усилията ви да отслабнете и да запазите постигнатите резултати.
Готова ли съм да погледна миналите си успех и неуспехи в отслабването или в други начинания, които съм предприемала в живота си, за да видя какво ме стимулира и ме кара да преодолявам препятствията по пътя към успеха?
Имам ли някакви проблеми с храненето или емоционални, за които трябва да потърся помощ от специалист преди да мога да започна промяната?
Мога ли да гледам на отслабването като на положително и дори приятно преживяване?
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »