Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Фактори влияещи на плодовитостта

Фактори влияещи на плодовитосттаФактори влияещи на мъжката плодовитост

Според последни изследвания процентно мъжете са повече засегнати отколкото жените от проблеми с плодовитостта. Те се дължат както на стреса и околната среда, така и на фактори свързани със здравето.
Основният проблем, на който се дължат проблемите с мъжката плодовитост е недостатъчното наличие на бързи сперматозоиди в спермата. Това са сперматозоидите, които плуват добре и имат достатъчно енергия, за да достигнат до яйцеклетката, да проникнат в нея и да я оплодят. Тази подвижност на сперматозоидите се определя от няколко фактора:

  • Недобре оформени сперматозоиди – ако формата на сперматозоидите е неправилна, това ще влоши възможностите им за придвижване.
  • Заболявания на семенните проводи поради различни причини – например разширени вени,  болести предавани по полов път и други.
  • Пушене, прекомерна употреба на алкохол и някои лекарства.
  • Начинът на хранене – приемащите Витамини Е и C имат по- качествени сперматозоиди.
Фактори влияещи на женската плодовитост

Най- често срещаният проблем, влияещ негативно върху женската плодовитост е хормоналния дисбаланс. Хормоналният дисбаланс води до нарушения в месечния цикъл – нередовен цикъл, цикли с различна продължителност, липса на цикъл. При такива проблеми се нарушава и процеса на овулация.
Друг фактор е възрастта и свързаният с това „запас” от яйцеклетки. Жените на възраст 20-25 години имат два пъти голям шанс да забременеят, в сравнение с жените към края на 30-те. Така се получава, тъй като жените се раждат с определен брой яйцеклетки, които намаляват с всеки цикъл. Освен това колкото „по-стара” е яйцеклетката, толкова повече се намалява качеството й и съответно възможността за оплождане.
Друг проблем е цистита – при това заболяване много по-трудно се отделя яйцеклетка. Синдромите са: увеличаване на телесното окосмяване, напълняване, акне.
Запушените Фалопиеви тръби също нарушават плодовитостта, тъй като отделената яйцеклетка не може да попадне в матката и съответно да бъде оплодена.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »