Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Вагинални инфекции

Вагинални инфекцииМилиони хора по света страдат от болести – табу, за които предпочитат  ад не споделят. Често пъти в резултат на това мълчание, те твърде късно потърсват лекарска помощ.
Към най – честите вагинални инфекции се причисляват гъбичките, бактериалните възпаления (т.н. бактериална  вагиноза) и вирусно пренасяният херпес.
90% от жените поне веднъж в живото си са имали вагинални гъбички или бактериална вагиноза.

Вагинални гъбички

Симптоми: Сърбеж, парене, бяло, пресечено течение; в по – тежки случаи и коремни болки.
На какво се дължат:  При нарушено равновесие на вагиналната флора гъбичките (напр. Candida albicans) могат по-лесно да се размножават и да предизвикват инфекция. Предпоставка за разпространяването и е отслабналата имунна система. Гъбичките могат да проникнат от червата през ануса при неправилно избърсване след ходене по голяма нужда (движението трябва винаги да е отпред назад, а не обратното), нерядко се пренасят при полов контакт или при използване на обществена тоалетна. Непрекъснато повтарящите се гъбични инфекции могат да бъдат предизвикани  понякога дори и от развалени зъби, завладяни от гъбична колония, преминавайки от устната лигавица през цялото тяло. Накрая могат да бъдат причинени и от самия полов акт: ако вагината не е достатъчно овлажнена, при триенето се образуват малки ранички, в които гъбичките лесно могат да се заселят.
Кое може да помогне: Добро лечение се постига с вагинални свещички  и кремове. Ако гъбичната инфекция непрекъснато рецивидизира, гинекологът може да изпише перорални медикаменти.

Бактериална вагиноза

Симптоми: Жълто или сивкаво течение, понякога с остра неприятна миризма, сърбеж, проблеми при уриниране.
На какво се дължат: И тук вината е в нарушеното равновесие на вагиналната флора. Бактерии като гарднерелите изтласкват важните за вагиналната среда млечно - кисели бактерии. Пътищата на пренасяне са същите като при вагиналните гъбични инфекции.
Бактериалната вагиноза може да се разпространи и да доведе до възпаления на матката и яйчниците. В най-лошия случай последицата е бездетие.
По време на бременност се повишава рискът от преждевеременно раждане, ето защо трябва по-често да се проверяват с тест вагиналните pH – стойности: показвания над 4.5 свидетелстват  за наличие на бактериална вагиноза.
Кое може да помогне: лечение под формата на свещички, мазила и таблетки.

Херпес  гениталис

Симптоми: Горящи, болезнени мехурчета по външните полови органи и около ануса, които в рамките на две до три седмици заздравяват, но после пак се появяват. Понякога се наблюдават съпътстващи симптоми като повишена температура, мускулни болки и главоболие.Статистиката показва, че 40% от жените са  били инфектирани, като при всяка пета заболяването протича безсимптомно.
На какво се дължи: Херпесът се пренася изключително чрез полов акт. При отслабнала имунна система болестта се развива по-бързо, по-бурно и се проявява по-рано.
Кое може да помогне: Антивирусни медикаменти в таблетна форма пер инфузия. Колкото по-рано се проведе медикаментозна терапия, толкова по-леко протича заболяването. Бременните понякога могат да пренесат вируса на новороденото.


© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »