Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Шофиране по време на бременност

Шофиране по време на бременностИма много жени, които шофират и продължават да го правят и след като забременеят. Повечето лекари смятат, че бременната жена не трябва да кара кола, особено през последния триместър от бременността. Но това не означава, че трябва да се откажете от шофирането. Просто трябва да спазвате някои правила.

Седалката. Преместете я назад, така че да има поне 10 см между корема ви и волана. Но едновременно с това не трябва да влошавате и наблюдаемото поле от пътя. Ако Ви заболява кръста можете да ползвате специални масажиращи приспособления (например покривало за седалка направено от дървени топчета).

Предпазния колан.
Според много бременни жени предпазния колан е неудобен. Но независимо от това е желателно да го носите. Прокарайте горната лента от колана точно под гърдите си , а долната – през долната част на корема. Не се притеснявайте, че колана може да нарани бебето – то все пак е обградено с околоплодни води, които го предпазват.

Почивки. По време на продължителни пътувания трябва често да спирате за почивка. Излезте от колата, протегнете се, разходете се.

Повече течности. Винаги, когато шофирате имайте на разположение вода или сок.

Документи. Носете винаги със себе си лична карта и здравна книжка. В документите сложете и лист с написани мобилните телефони на ваши близки и приятели.
 
Не трябва да шофирате, когато:
•    Ако Ви се гади при пътуване или от различни миризми. По време на шофиране е възможно да усетите миризма от бензин, газ или някакъв химикал и това да предизвика главоболие и замаяност.
•    Ако сте силно раздразнителна и нервна, това може да влоши шофьорските Ви умения.
•    Сте в напреднала бременност и се очаква скоро да родите.


 
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »