Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Движенията на плода

Движенията на плодаПриблизително около средата на бременността бебето в корема ви започва да се движи. Отначало тези движения са слаби и е напълно възможно да не ги забележите. Най-добре тези движения се усещат преди заспиване, когато тялото е отпуснато.
Бебето расте и започва да се движи все по активно в утробата. Движенията му понякога може да бъдат толкова силни, че да не ви позволят да спите нормално. Бебето в корема ви си живее собствен живот с ритъм и режим различен от вашия. Периодите на покой се сменят с периоди на активност. Движенията могат да се усетят и от друг човек ако сложи дланта си на корема ви.
Ако сте бременна за втори път може да почувствате движенията по-рано в сравнение с първата бременност. Така е защото това усещане вече ви е познато.
Желателно е когато усетите първото движение да си запишете датата и да уведомите вашия лекар. Това помага за допълнително определяне на датата на раждане. Трябва да добавите 4,5 месеца и ще получите приблизителната дата на раждане. Разбира се този метод е доста неточен, тъй като е възможно и да не усетите първите движения.
Ако бебето спре да се движи, но след няколко дни активността му се възстанови, трябва да уведомите вашия лекар.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »