Вие сте тук:  Бременност  »  Седмица след седмица  »  Седмица 31 - 40

Седмица 31 - 40Седмица 31

Темпът на растеж на тялото е значително забавен, но въпреки че бебето не става по- голямо, то расте на маса. Продължава натрупването на подкожни мазнини – кожата вече не е червеникава, а придобива розов цвят като на новородено. В костите се натрупва повече калций, фосфор и желязо и те стават по здрави. Мозъкът се развива и натупва милиарди клетки. Бебето може да се движи в танц с музиката, както вече има и музикални предпочитания. Белите дробове са единствения важен орган, който все още не е завършил напълно развитието си. Бебето е 41 сантиметра и тежи 1500 грама.
 
Седмица 32

Може би ще забележите, че Вашето бебе вече не се движи толкова. Не се безпокойте – иска да се движи, но няма вече толкова място. Петте сетива вече работят нормално. Сканирането на мозъка на бебето показва, че то вече сънува. Бебето е 42 сантиметра и тежи 1700 грама.
 

Седмица 33


Главата на бебето пораства с около 1 сантиметър, поради развитието на мозъка. Костите на бебето вече са доста здрави, с изключение на черепа който все още е мек и частите му не са напълно съединени. Ако бебето е момче, се оформят тестисите му и заемат своето място. Бебето е 44 сантиметра и тежи 1900 грама.
 
Седмица 34

Вашето бебе вече се държи като новородено. Очите му са отворени, когато е будно и са затворени, когато спи. Бебето вече може да мига и по този начин да реагира на дразнители – например светлина. През тази седмица е възможно Вашето бебе вече да заеме предродилна поза – надолу с главата. Бебето е 45 сантиметра и тежи над 2100 грама.
 
Седмица 35

След тази седмица шансовете на бебето да оцелее след преждевременно раждане са големи. В тялото продължават да се натрупват мазнини – особено в ръцете и краката и бебето придобива по- „пухкав” вид. Слухът вече е напълно развит. Мястото вече му отеснява и то напълно изпълва матката. Възможно е да изпитате затруднения да си поемете въздух, но бебето скоро ще се премести надолу. Бебето е 46 сантиметра и тежи около 2350 грама.
 
Седмица 36

Бебето вече е напълно развито. Единствения орган, който продължава развитието си е белите дробове. През тази седмица е възможно бебето да се придвижи надолу към родилния канал. Това улеснява дишането Ви, но ще затрудни ходенето Ви. Бебето продължава да натрупва мазнини – в областта на коленете, лактите, китките и шията. Кожата става гладка и мека. Бебето е около 47 сантиметра и тежи над 2600 грама.
 
Седмица 37

Бебето продължава да „тренира” дишане. Въпреки че диша течност, това помага за развитието на белите дробове. В действителност необходимия кислород се доставя чрез пъпната връв. Бебето вече има силна захватка на ръката си и може да стиска. Стените на матката продължават да се разтягат и съответно да изтъняват. По този начин при бебето прониква повече светлина и то определено развива навици повлияни от цикъла ден/нощ. Бебето е около 48 сантиметра и тежи над 2800 грама.
 
Седмица 38

През тази седмица е възможно бебето да хълца – това се дължи на факта, че то диша течност. Косата на бебето може вече да бъде с дължина над 2 сантиметра. Ако Вашето бебе е „средностатистическо” през тази седмица то е около дълго 50 сантиметра и тежи малко над 3 килограма.
 
Седмица 39

Белите дробове са напълно готови. Вашето бебе вече няма много място за движение. Продължават да се натрупват мазнини, които ще помагат на бебето за поддържането на нормална телесна температура. Бебето е около 50 сантиметра и тежи около 3300 грама.
 
Седмица 40

Тялото на бебето има около 15% мазнини. Тъй като то все още не може да трепери от студ, мазнините помагат за поддържане на телесна температура. Продължава растежа на косата и ноктите – бебето вече може да драска. Бебето е около 51 сантиметра и тежи средно около 3400 грама. Това е и края на Вашата бременност.
 
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »