Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Коитус (Coitus)

Коитус (Coitus)Coitus е латинската дума за сексуалния контакт, необходим за зачеването.

Най-подходящото време за оплождане е до 12 часа след началото на процеса на овулация (отделянето на яйцеклетка). Има различни методи за определяне на овулацията.
По време на половия контакт от мъжкия полов орган се получава изхвърляне на сперматозоиди във влагалището на жената. При жената по време на възбуждането се получава съкращаване на стените на матката. В резултат на това се отваря шийката на матката, откъдето във влагалището попада слизеста пробка. След приключване на акта тя се прибира в матката и по този начин, вкарва в матката попадналите по нея сперматозиди. След това сперматозоидите се придвижват самостоятелно, чрез вълнообразни движения на опашчиците си. Ако има отделена яйцеклетка, най силяния сперматозоид я опложда.
При жените при първия полов контакт се разкъсва мембрана наречена девствена ципа, която отделя отверстието на влагалището от самото влагалище. Този процес е съпътстван от малко кървене и неприятно усещане. Зарастването става за период 7-10 дни и през този период не се препоръчват други контакти.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »