Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Какво представлява безплодието

Какво представлява безплодиетоБезплодието само по себе си не е болест – то е в следствие на някакво нарушение в организма. Може да се дължи на неправилно развитие или заболяване на половата система на единия от партньорите, болест на ендокринната система, психическо или неврологично заболяване.
Безплодието е проблем и на двата пола, затова е неправилно да се казва, че невъзможността за забременяване е само при жената. Според сттаистиката безплодието при жените и мъжете е практически еднакво. Понякога причината е и в сексуална несъвместимост, така че понякога е достатъчно само да се смени партньора и да се появят деца. Специалистите съветват, когато се правят изследвания за безплодие, на такива да се подложат и двамата партньори, за да може да се открие причината за безплодието и да се отстрани проблема (ако е възможно) още от рано.

За безплодна двойка се счита такава, при която в продължение на няколко години при редовни полови контакти без ползването на контрацептиви, жената не забременява. Според изследванията, дори и да няма причини за безплодие, все пак при някои двойки не се получава да имат деца. Възможно е причината в случая да бъде и чисто психологическа: например страх от голямата отговорност за детето. Колкото и странно да звучи, прекалното желание за дете на всака цена също играе ролята на въздържащ психологически фактор. Такива проблеми могат да бъдат разрешени с помощта на психолог.
В последните години е открит лек за почти всички случаи на безплодие и лекарите помагат в около 90% от случаите.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »