Вие сте тук:  Бременност  »  Опитвам се да забременея  »  Водете здравословен начин на живот ако искате да забременеете

Водете здравословен начин на живот ако искате да забременеетеВнимание! Всяка жена се ражда с ограничен брой яйцеклетки, така че ако ги увреди това намалява шансовете и да забременее и да се радва на нормално протичаща бременност, гласи категорично становище на специалистите по репродуктивна медицина. Същото важи и за всяка една от останалите части на системата за възпроизводство в тялото Ви – маточните тръби, шийката на матката и матката. Трябва да се погрижите за следните неща за да си извоювате правото и шанса за безпроблемно зачеване след време.

Поддържайте здравословно тегло
Фактите показват, че хормонът естроген  - освен отговорник за нормалното функциониране на менструалния ви цикъл – се складира именно в мастните клетки. Така че, в тялото ви ако няма достатъчно количество от тях  - независимо дали това е резултат от системно недохранване или от интензивни тренировки, вашата бъдеща бременност може би е застрашена. В идеалния случай една жена трябва да има 22-25% телесна мазнина. Когато тази цифра падне под 19%, е твърде вероятно да се появят смущения и дори прекъсвания в менструацията, предупреждават специалистите. В повечето случаи решението за тези жени е просто – всичко, което трябва да направят , е да качат няколко килограма. Ако сте гладували упорито да състояние на болезнена слабост или сте тренирали толкова маниакално, че и в двата случая менструацията ви е спряла, тогава ситуацията е по-сложна затова се консултирайте със специалист.
От друга страна, наднорменото тегло също може да окаже пречка да забременеете. Тялото на жените, които тежат с 20 и повече процента над препоръчителните килограми за техния ръст, може да започне да произвежда твърде много естроген и твърде много от мъжкия хормон андроген, което е в състояние да доведе до безплодие. Този вид стерилитет е абсолютно поправимна теория – трябва само да се намали излишното тегло, но всички знаем колко трудно може да се окаже това на практика. Ето защо ако си отглеждате 10 и повече излишни килоглама, и желаете да заченете още от сега започнете да прилагате някаква разумна програма за отслабване.

Правете безопасен секс и посещавайте редовно своя генеколог
Звучи не много приятно, но е факт  - един от най големите рискове за безплодиее болест, която протича без симптоми. Става дума за възпаление на влагалището, което може да доведе до много проблеми. Според експерти в България 35% от жените страдат от увреждане на маточните тръби, както и от възпаление на влагалището. Как се стига до там? Влагалищното възпаление се предизвиква от инфекции, предавани по полов път, които се лекуват лесно, но могат да бъдат последвани от усложнения, ако не се засекат навреме. Затова практикуването на безопасен секс е много важно за да се предпазите от инфекции, а най-добрия варянт е да посещавате редовно своя генеколог ей така, за всеки случай.

Овладейте напрежението
Ако усещата , че сте на края на силите и нервите си и безсънието е ваш спътник или имате проблеми с отпускането, без да губите време, си изяснете в какво се крие проблема. Доказано е, че  силният стрес може да спре менструацията. И мокар специалистите да не са напълно наясно точно по какъв начин става това, те смятат, че явлението е свързано с работата на хипоталамуса – жлезата, контролира едновременно химичните реакции на тялото срещу напрежението и нговите сексуални хормони.   Ако в резултат на стрес и прекалено изнервяне този орган излизне извън строя, това може да повлияе върху производството на въпросните хормони. Преди да стигнете до момента със забременяването, трябва да се ноучите да се справяте с негативното влияние. Може да опитате с курсове по йога, упражнения за дълбоко релаксиращо дишане, или просто да направите нещо което ще ви донесе удоволствие.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »