Вие сте тук:  Бременност  »  Седмица след седмица  »  Седмица 21 - 30

Седмица 21 - 30Седмица 21

Започва производството на бели кръвни телца, които защитават бебето от вируси и инфекции. Кожата на бебето вече е непрозрачна. Езикът е вече напълно оформен. Навиците за сън и будуване на бебето придобиват ритъм. Според някои изследователи режима на бебето е съобразен с външния свят и то преди да е родено. Бебето е 26 сантиметра и тежи 360 грама.
 
Седмица 22

Вашето бебе Ви чува все по- ясно. Когато четете на глас, говорите или пеете, то Ви чува. Според изследвания новороденото бебе суче повече, ако му четете на глас от книга, която сте му чели и докато е в утробата Ви. Клепачите и веждите са напълно оформени. Ноктите на пръстите на ръцете вече достигат края на пръстите. Ако бебето е момченце се оформят тестисите и започва производството на тестостерон. Бебето е 28 сантиметра и тежи 430 грама.
 
Седмица 23

Пропорциите на тялото вече са почти същите като при новородено бебе. Очите са оформени но ириса все още не е оцветен. Слухът на бебето се подобрява – то чува по- добре бащата, тъй като звука на неговия глас е с по- ниска честота и прониква по- добре в утробата. Ако бебето се роди сега то ще има около 15% шанс за оцеляване, но неговите  шансове нарастват с всеки изминал ден. Бебето е 29 сантиметра и тежи 500 грама.
 
Седмица 24

Бебето вече придобива индивидуални черти – физиономия, изражение и все повече прилича на новородено. Развиват се рецепторите за вкус. Ако например изпиете нещо горчиво, бебето ще реагира. Формират се потните жлези. Бебето е 30 сантиметра и тежи 600 грама.
 
Седмица 25

Формира се структурата на гръбначния стълб. Развиват се белите дробове. Започват да се отварят ноздрите на бебето. Според изследвания то вече може да усеща мирис. Развиват се гълтателните рефлекси. Бебето вече може да свива пръстите на ръката в юмрук. Бебето е около 35 сантиметра и тежи 660 грама.
 
Седмица 26

През тази седмица бебето започва да мига. Оформят се ретините на очите. Развива се гръбначния стълб – въпреки че на дължина той е колкото дланта на възрастен човек, той има нормална структура. Формира се мозъчната дейност управляваща зрението и слуха. Бебето вече реагира на допир и светлина – ако осветите корема си бебето завърта глава в посока към светлината. Бебето е около 36 сантиметра и тежи 760 грама.
 
Седмица 27

Мозъкът на бебето продължава да се развива динамично. Не забравяйте да му говорите, да му четете и да му пускате музика. Реакцията на звуков дразнител вече е по силна, тъй като е завършило формирането на нервните окончания в ушите. Белите дробове продължават да се развиват – бебето се подготвя за дишането на въздух. Бебето е 37 сантиметра и около 880 грама.
 
Седмица 28

Косата на бебето расте. Очите са напълно оформени. Бебето придобива закръглена форма поради увеличението на мускулатурата, костите и подкожните мазнини. Белите дробове вече са готови за дишане. Бебето е около 38 сантиметра и тежи над 1 килограм.
 
Седмица 29

Пропорциите на главата и тялото вече са правилни. Натрупва се подкожна мазнина. Мозъкът не бебето може да контролира дишането и телесната температура. Очните ябълки вече могат да се движат в орбитите си. Бебето става все по чувствително на светлина, звук, вкус и миризма. Според изследвания то вече има предпочитания към определен вид вкусове и миризми. То се движи, но все още главата му е нагоре. През следващите няколко седмици ще заеме поза с глава надолу. Бебето е около 39 сантиметра и тежи около 1150 грама.
 
Седмица 30

Главата на бебето нараства за да осигури място за растящия мозък на бебето. Очите на бебето вече се движат и то ги насочва в различни посоки. Ноктите на краката порастват до пълния си размер. Бебето вече може да плаче със сълзи. Бебето вече е 40 сантиметра и тежи около 1300 грама.
 
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »