Вие сте тук:  Бременност  »  Седмица след седмица  »  Седмица 11 - 20

Седмица 11 - 20Седмица 11

Почти всички органи са формирани и започват да функционират. Пръстите на ръцете и краката вече са оформени. Започва формирането на коса и нокти. Започва формирането на полови органи - само след няколко седмици чрез видеозон ще може да се определи пола на вашето бебе. Започва функционирането на бъбреците. бебето е около 4 сантиметра и тежи 7 грама.
 
Седмица 12

Започва развитието на гласните струни. Очите започват да се движат. Развива се черния дроб. Бебето е 5,5 сантиметра и тежи 14 грама.
 
Седмица 13

 Бебето започва дихателни движения. Шията се удължава и брадичката вече не е толкова близо до гръдния кош. При следващото си посещение при лекаря, вече би трябвало да се чува и пулса на бебето. Размерът вече е 7,5 сантиметра, а теглото – 23 грама.
 
Седмица 14

Оформят се различни жлези – например простата при момчетата, а при момичетата – яйчници. Бебето вече смуче пръстите си. Костната система заздравява, но кожата все още е прозрачна. Бебето вече е почти 9 сантиметра и тежи 43 грама.
 

Седмица 15


През тази седмица е възможно да започнете да усещате движенията на бебето, но не се плашете ако все още не го усещате! Краката вече са по- дълги от ръцете и тялото вече е по дълго от главата. Кожата е много тънка и все още е прозрачна. Бебето започва да Ви чува. Растат му нокти на ръцете и краката. Започват да му растат вежди и дори коса. Бебето вече е над 10 сантиметра и тежи 70 грама.
 

Седмица 16


Формира се подкожна мазнина. Бебето вече държи главата и шията си изправени. През тази седмица на видеозон може да се чуе пулса му, както и евентуално може да бъде определен пола. Бебето вече може да диша – това става ясно при наблюдаване на равномерните движения на гръдния му кош. Засега то „диша” течност, но това спомага за развитието на белите дробове. Бебето е над 11 сантиметра и тежи 100 грама.
 

Седмица 17


Бебето придобива все по „човешки” вид – крайниците вече са по дълги от главата. Очите все още са затворени. Пъпната връв нараства и носи все повече кръв и хранителни вещества към Вашето бебе. Бебето вече е 13 сантиметра и тежи 140 грама.
 
Седмица 18

В белите дробове започват да се развиват алвеоли. Бебето вече може да издава звуци, но те не могат да бъдат чути. Бебето е вече над 14 сантиметра и тежи почти 200 грама.
 
Седмица 19

Бебето Ви вече си създава навици за спане и будуване. Вече си има любима поза за сън. През тази седмица се развиват млечните зъби. Ако бебето е момиченце затова развитието на неговата матка. Ако е момченце, гениталиите вече са ясно видими. Бъбреците на бебето произвеждат урина. Бебето вече е около 16 сантиметра и тежи 300 грама.
 
Седмица 20

Преполовихте бременността. Стремителното развитие на бебето вече забавя темповете си. Сърцето на бебето става по- силно и ако сложите ръка на корема си е възможно да различите два пулса – Вашият и на бебето. Мускулатурата на краката се засилва и то започва да рита и скоро ще усетите това. Бебето ползва Вашата имунна система – т.е. Вие защитавате и неговия организъм и тази защита ще продължи до 6 месеца след раждането! Развиват се рецепторите за вкус, слух, зрение, допир. Бебето чува и е възможно да се стряска от силни шумове. То постепенно свиква с познати звуци като например Вашия глас. Бебето е над 16 сантиметра и тежи 300 грама.
 
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »