Вие сте тук:  Бременност  »  Седмица след седмица  »  Седмица 1 - 10

Седмица 1 - 10Седмица 1-4

Поздравления, вие сте бременна! Яйцеклетката е оплодена и започва развитието на плода. Полът на бебето се определя още при оплождането от сперматозоида, който е носител на X или Y хромозома. Но вие ще разберете доста по- късно пола на вашето бебе - най- рано през петия или шестия месец на бременността.
Възможно е 10-14 дни след оплождането да имате краткотрайно кървене, но това не е вашия месечен цикъл.
През тези четири седмици зародиша ще развие примитивна кръвоносна и нервна система.
Седмица 5

Сърчицето на бебето започва да пулсира и стартира циркулацията на кръвта му. Развива се пъпната връв, чрез която се доставя кислород и хранителни вещества, както и се отделят непотребни вещества. Започва развитието на някои от вътрешните органи - например бели дробове и мозък. През тази седмица се появяват зачатъци на ръце и крака - като малки пъпчици
Седмица 6

Ръцете и краката продължават да се развиват. Мозъкът също се развива - през следващите месеци от бременността той ще развие над 100 милиарда неврона. През тази седмица се появяват очните лещи, оформят се ноздрите. Започва развитието на храносмилателна система, както и производството на ензими.
Седмица 7

Формират се лактите на ръцете и пръстите. Формират се крачетата и започва развитието на пръстите им.  Появяват се зачатъци на очи, уши и нос. Започва и формирането на зъбчета. Вашето бебе е само около 1,5 сантиметра, но все повече прилича на човече.
Седмица 8

Започва формирането на костите и езика на бебето. Тялото нараства - вече е около 2 см и тежи 1 грам! Продължава развитието на пръстите на ръцете и краката.
Седмица 9

Бебето започва да се движи - все още е много малко и не можете да го усетите. На малките пръстчета вече се появяват отпечатъци. Размера на бебето е вече 2,3 см и тежи 2 грама.
Седмица 10

Най- критичния период в развитието на вашето бебе вече приключи. Сега то започва да расте. През тази седмица главата на бебето е несъразмерна и представлява около половината от неговата големина, но другите органи също се развиват за да наваксат. Продължава развитието на очите - на този етап се определя цвета на очите. През тази или следващата седмица започва функционирането на плацентата. Бебето е вече около 3 сантиметра и тежи 4 грама.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »