Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Секс по време на бременността

Секс по време на бременносттаМоже ли да правя секс по време на бременността? Дали това ще нарани бебето?
Може би Ви е неудобно да питате тези и други въпроси свързани със секса през бременността. Ето отговорите на някои от тях:

Мога ли да правя секс по време на бременността?

В повечето случаи да – можете да правите секс, ако бременността се развива нормално.

Може ли секса да предизвика спонтанен аборт?

Вероятно особено през първия триместър се притеснявате от спонтанен аборт. Той се причинява предимно от хромозомни проблеми. Така че вероятността от спонтанен аборт поради единствена причина секс е малка.

Може ли по време на секс бебето да бъде наранено?

Не. Пенисът на партьора Ви не достига до зародиша. До него не може да достигне и спермата на партньора Ви.

Може ли оргазъма да предизвика спонтанен аборт?

Оргазмът може да предизвика контракции. Така че има вероятност и от спонтанен аборт.

Има ли определен период през бременността, когато лекарите препоръчват въздържане от секс?

Ако имате определени проблеми по време на бременността, Вашият доктор може да ви посъветва да прекъснете полови отношения. Пример за такъв проблем е вагинално кръвотечение или предишен спонтанен аборт.

Трябва ли партньора ми да използва презерватив?

Ако се разболеете от болест предавана по полов път по време на бременността, това може да засегне Вашето бебе. Затова, особено ако имате нов партньор, след като сте забременяла е необходимо да използвате презерватив.

Как бременността влияе върху либидото?

През ранната бременност промяната в хормоните, наддаването, умората, гаденето могат да доведат до намаляване на либидото Ви. Това може да продължи през целия първи триместър. През втория триместър в възможно желанието Ви за секс да се възвърне и дори да се увеличи. През последния триместър либидото отново е възможно да спадне. Вече корема Ви е значително голям и това е сериозно препятствие. Умората и болката в кръста също намаляват ентусиазма Ви.

Как да се справят двойките с тези промени в либидото?

Общувайте повече. Може би ще има дни, когато партньора Ви желае секс, а Вие не. Ако прекъснете любовните му овертюри, той може да възприеме това като знак че не го желаете. Ако разговаряте по тези въпроси можете да избегнете доста недоразумения.
Сексуалната връзка не се състои само в проникване. Ако в момента нямате желание за това прибегнете до докосване и масаж. Масажът може да засили сексуалното Ви желание.

Кои пози са препоръчителни за бремени жени?

Няколко са позите, които са удобни и за двамата партньори:
  • Жената отгоре – по този начин най- добре контролирате проникването.
  • Лъжичка – това е позата, при която партньорите са легнали един до друг странично и гърба на жената се опира в гърдите на мъжа.
  • Проникване отзад (кучешка) – позволява голяма свобода за движения.

Кои пози трябва да бъдат избягвани?

През последните месеци от бременността е възможно да имате проблеми когато лежите по гръб по време на секс. Матката притиска кръвоносните съдове в гърба и това може да предизвика ниско кръвно налягане и дори припадане. Избягвайте тази поза.

Колко време след раждането няма да мога да правя секс?

При нормално раждане повечето лекари препоръчват полово въздържание до 6 седмици след раждането. Разбира се, Вашият лекар може най- добре да Ви консултира по този въпрос.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »