Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Как да кажете на шефа си че сте бременна?

Как да кажете на шефа си че сте бременна?Сутрин вече не пиете кафе и това продължава от няколко седмици. Но шефът Ви (особено ако е мъж) най- вероятно няма представа, че сте бременна. Въпреки това скоро ще разбере от клюките на работното място. Може би все пак е по- добре да го научи от Вас? Така че, как и кога да му съобщите новината?

Тъй като никога не можете да бъдете сигурна кога е най- добрия момент да съобщите „големите” новини, е добре да планирате това внимателно. Ето няколко съвета:

  • Бъдете подготвена за основния въпрос – колко време ще отсъствате от работа. Добре е предварително да имате подготвен план, който включва неща като: колко време очаквате да отсъствате от работа, кой колега евентуално е подходящ да Ви замества и как възнамерявате да предадете работата на Вашия заместник. Разбира се, трябва ясно да кажете че това е предварителен план и не можете да гарантирате 100% неговото изпълнение. Например, ако настъпят усложнения при бременността, той със сигурност ще бъде нарушен.
  • Ако скоро очаквате повишение – в ранга или заплатата, задръжте за малко новината. Основната причина е, че ако не получите това повишение, няма да се чувствате дискриминирана понеже сте бременна.
  • По възможност съчетайте времето на съобщаване на новината със някое значително постижение в работата (например приключване на важен проект). Така можете да покажете на шефа си чрез дела, а не чрез думи, че сте отдадена на работата си и сте по- продуктивна от всякога.
  • Ако мислите, че шефа Ви ще реагира негативно на новината, изчакайте най- подходящия според Вас момент. Все пак, не го отлагайте във времето, тъй като по всяка вероятност сутрешното гадене ще допринесе за закъснения сутрин за работа.
  • Бъдете подготвена, че е напълно възможно шефа Ви да не бъде особено ентусиазиран. Но това не трябва да Ви плаши – може би сте много полезна за фирмата и той се чуди по какъв начин ще се отрази отсъствието Ви върху фирмата. Но не трябва да се чувствате виновна за това – все пак това са едни от най- щастливите месеци в живота Ви.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »