Вие сте тук:  Бременност  »  Раждане  »  Възстановява ли се размера на влагалището след раждането?

Възстановява ли се размера на влагалището след раждането?Повечето жени се притесняват, че влагалището им ще остане широко след раждането и това ще намали удоволствието от секса. Дали размера му ще се възстанови зависи от много фактори като например: размера на бебето и броя деца, които имате. Ако раждате вагинално е нормално вагината да бъде увеличена спрямо предишните си размери. Това проличава особено при раждането на по- голямо бебе. Разширението се получава поради отпускането на мускулите на вагината, последващо раждането.
Има начин да стегнете мускулите на влагалището отново и той е практикуването на упражнение наречено Кегел (Kegel)
Тези упражнения са създадени през 1946 година от доктор Арнолд Кегел. Това са система от упражнения подпомагащи свиването и мускулния тонус на мускулите на вагината, уретрата и ануса. Тези мускули са разположени в долната част на тялото между краката и се намират между венериния хълм и ануса. Основната им функция е да управляват процеса на уриниране както и да поддържат вътрешните полови органи, но също така имат влияние и върху центровете на удоволствието.
Ако имате по- здрави мускули ще имате по- добър контрол върху оргазмите си. Упражненията Кегел могат да допринесат и за повишаване чувствителността на G точката, както и за възможността да изпитате няколко оргазъма един след друг. Упражненията Кегел спомагат за увеличаване на  кръвоснабдеността на тези области, от своя страна това води до повишаване на чувствителността и сексуалното удоволствие.

Как се правят тези упражнения?

Упражненията са лесни и не изискват специални техники и умения. Необходимо е да се научите да свивате и отпускате тези мускули. За да проверите дали правите ефективно Кегел, можете да направите следния опит – докато уринирате стегнете мускула на уретрата, без да притискате бедрата едно към друго. Ако уринирането спре, това означава че можете да се справите с това упражнение.
Самото упражнение представлява следното:
  • Стегнете мускулите
  • Пребройте до 5
  • Отпуснете мускулите
  •  Повторете упражнението 10 пъти
Правете Кегел по няколко пъти на ден. Когато мускулите заякнат, можете да увеличите дължината и честотата на упражненията – до 8-10 пъти на ден. Важно е да не забравяте да ги правите – можете да се улесните, ако ги асоциирате с някоя друга регулярна дейност. Например докато кърмите можете да правите и Кегел.
Можете да опитате упражненията докато мастурбирате или дори по време на секс – партньорът Ви ще бъде приятно изненадан.

Източник: BabyCenter E-book, преведено от английски език: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »