Вие сте тук:  Бременност  »  Раждане  »  Защо боли когато се ражда бебето?

Защо боли когато се ражда бебето?Това е въпрос, който всяка бъдеща майка си задава. Някои майки твърдят, че раждането не е било толкова болезнено, но други са на обратното мнение. Защо е така? Никой не може да ви отговори с точност на този въпрос, но има фактори, които играят някаква роля в това:

При хората еволюцията е трябвало да намери баланс между размерите на главата и размерите и формата на тазовите кости. Поради този деликатен баланс при хората раждането е много по трудно, отколкото при повечето животни. Тялото на майката трябва доста да поработи докато прекара бебето през родилния канал. Шийката в която се намира изходния канал на матката, изпраща сигнали за болка към мозъка, докато се разтваря. При контракции мускулът на матката не получава достатъчно кислород, а липсата му в която и да е тъкан, причинява болка. Отверстието на влагалището също трябва да се разтегне, за да мине през него главата на бебето. Това понякога е доста болезнено.
Има обаче и много фактори, които влияят върху поносимостта ни към болката. Страхът я засилва, а отпускането и отвличането на вниманието я намаляват.  Обезболяващите медикаменти също намаляват усещането на дискомфорт. Така че почти всички жени казват, че раждането им е било болезнено, но повечето намират болките за поносими и се съгласяват да ги понесат повторно, за да родят още едно бебе.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »