Вие сте тук:  Бременност  »  Раждане  »  Основни етапи при раждането

Основни етапи при ражданетоРаждането се дели на няколко етапа. Особено ако майката е избрала да роди без медикаменти, ще премине през някои обичайни емоционални и физически промени, докато получи пълно 10-сантиметрово разкритие, за да изтласка бебето навън.

Етап 1

  • Латентна фаза – от 0 до 4 см. разкритие.  През латентната фаза родилката се владее най-добре. Контракциите са болезнени, но поносими и тя е в състояние да се отпуска между тях.
  • Активна фаза – от около 4 см. до пълно разкритие. При активната фаза контракциите са по чести и силни. В повечето случаи родилките трудно се отпускат и се нуждаят от човек, който да им помага за съсредоточаването. Ако е възможно водната терапия или душ се отразяват много добре. Много жени се чувстват добре и чрез разхождане наоколо.
  • Преход – 8-9 см. разкритие, понякога и по-малко. Преходът идва точно преди да стане време за напъване. Ако раждането е много ускорено, може да има наличие на преход 5-6 см, но обикновено започва при 8-9 см. Преходът е най голямото емоционално предизвикателство от раждането, но за щастие е и най–кратката фаза. Често се характеризира с паника и отчаяние. Много жени имат чувстват, че не могат да се справят и пожелават упойка.
Етап 2
  • Напъване. Родилката вече има пълно разкритие и усеща нужда от напъване. В повечето случаи тя изпитва облекчение и известно удоволствие от новата, си по-активна роля в процеса.  Някои жени усещат болка докато главата на бебето излиза, но се утешават с мисълта, че скоро ще могат да го прегърнат.
  • Раждане. Чувствата, които изпитват родилките в момента на раждане са неописуеми.  На моменти те мислят само за изтощението си и за това  колко искат всичко да свърши. Най неочаквано стресът изчезва и бебето вече се е появило.
Етап 3

Излизане на плацентата. Няколко минути след като се роди бебето, тялото изхвърля и плацентата.  Това обикновено става лесно и безболезнено.

По материал на: Мари – Клод Дьолае
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »