Вие сте тук:  Бременност  »  Раждане  »  Какво представлява преждевременното раждане

Какво представлява преждевременното ражданеНаличие на преждевременно раждане има, когато болките започнат преди 37-мата седмица от бременността. При действителното раждане редовните контракции са придружени от разширяване и скъсяване на шийката на матката.
Повечето бременни усещат, когато имат контракции, но за шийката на матката трябва да се направи гинекологичен преглед.  Някои преждевременни раждания стихват внезапно, без очевидна причина. Други не могат да бъдат спрени дори и с медикаменти. В много случаи пък спирането е само временно. Ако започне преждевременно раждане, но бъде спряно и бременността продължи до термина, това не носи допълнителен риск за новороденото. Когато се стигне до раждане, усложненията биха зависели от възрастта, теглото и общото състояние на бебето. Най –добрият начин да сведете до минимум рисковете е при наличие на тревожни симптоми незабавно да се консултирате със своя гинеколог.

Кои жени са с повишен риск от преждевременно раждане?

При повечето от жените, на които това се случва, няма никакви рискови фактори. Но все пак медицинските проучвания показват, че процентно се наблюдават преждевременни раждания на бременни, които имат необичайна форма на матката, носят повече от едно бебе, вече са раждали преждевременно, пушат, използват хероин или кокаин, през бременността са имали инфекции на шийката на матката или са забелязали кървене през второто тримесечие. Други фактори биха могли да бъдат възрастта на майката (когато тя е под 18 години и над 40 години), поднормено тегло преди бременността или лоши социално–битови условия.

По добре ли е понякога да се роди преждевременно бебето?

С навлизането в третото тримесечие от бременността, шансовете бебето да оживее извън утробата на майката нарастват с всеки изминал ден. Въпреки, че матката е най-доброто място за него до самия термин,  в някои случаи условията не са чак толкова здравословни.  Ако бебето започне да показва признаци на стрес, би било по-добре то да се роди рано и да получи хранителни вещества и кислород по изкуствен начин.  При нормална бременност то наедрява според очакванията и се движи всеки ден, за да покаже, че е добре. В случаите, когато се наблюдават рискови фактори - като предишна бременност продължила доста след термина, високо кръвно налягане, диабет, или други здравословни проблеми на майката, ако плодът не получава достатъчно хранителни вещества и др., се извършва специално наблюдение от вашия гинеколог. Ако е налице очевиден проблем, може да се предизвика преждевременно раждане, тъй като е ясно, че бебето ще е по добре извън матката, отколкото вътре в нея.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »