Вие сте тук:  Бременност  »  Хранене през бременността  »  Зеленчуците и плодовете

Зеленчуците и плодоветеМожете да им се наслаждавате като ги ядете сурови или приготвени самостоятелно или като добавка към други ястия, в супи или салати, като предястия или десерт. Плодовете и зеленчуците предлагат невероятно разнообразие от аромати, вкусове и цветове. Те придават нов смисъл на „доброто хранене”. Осигуряват не само удоволствие на сетивата, но и защита на организма срещу болести, благодарение на съдържащите се в тях  полезни хранителни вещества.  Може да подобрите хранителния си режим, без да намалявате обема на храната, която изяждате, като приемате повече зеленчуци и плодове за сметка на храни с повече мазнини и калории. Вижте кои плодове и зеленчуци ви харесват и често доставяйте удоволствие с тях на вас и развиващото се в утробата ви бебе.


Зеленчуци. Най добре е да се ядат пресни зеленчуци, но и замразените са добри. Повечето консервирани зеленчуци съдържат големи количества натрий, защото в консервната промишленост натрият се използва като консервант. Когато купувате пресни зеленчуци избирайте според сезона. Листата и зелените части трябва да са крехки – ако са увехнали, значи не са достатъчно пресни. Купувайте колкото да ви стигнат за ден-два. Ако ги държите дълго време, хранителните вещества в тях и вкусовите им качества намаляват. Дръжте кореноплодните зеленчуци като картофи, репи, алабаш и цвекло на тъмно и прохладно място, а другите зеленчуци съхранявайте в хладилника. Зеленчуците трябва да са сухи преди да ги приберете. Преди да консумирате зеленчуците ги измийте, за да отстраните мръсотията и остатъците от пестициди. Ако е възможно не белете кората на зеленчуците, защото в нея се съдържат много хранителни вещества. Ако ги готвите, гледайте това да става по най-бързия начин, защото продължителната обработка на по-висока температура води до загуба на някои хранителни вещества. Би трябвало да ядете много от зеленчуците сурови. Зареждайте хладилника си с домати, чушки, броколи, моркови, карфиол и други сурови зеленчуци и си взимайте от тях винаги щом ви се прииска да хапнете нещо.

Плодове. И плодовете както и зеленчуците, са богат източник на целулоза, витамини и минерали. Пресните плодове винаги са най- добрият избор, но и замразените плодове без допълнителна захар, консервирани в своя собствен сок или вода, са също приемлива алтернатива. Сушените плодове също са подходящи като например стафиди, кайсии, сливи, фурми и др. Плодовете са страхотни за похапване между основните ястия, ако имате този навик, а също и ако си падате по сладкото. Подобно на зеленчуците и плодовете избирайте според сезона – колкото по-близо сте до източника толкова по пресни ще бъдат те. Когато кората може да се яде не я белете, защото така се лишавате от допълнителните хранителни вещества. Приготвяйте плодовете непосредствено преди консумация, за да запазите аромата, структурата и хранителните вещества в тях. Някои плодови салати стават по-вкусни, ако ги оставите за малко в хладилника преди сервиране, за да дадете възможност на различните аромати да се смесят.

Материалът е предоставен от : Gery
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »