Вие сте тук:  Бременност  »  Хранене през бременността  »  Основни групи храни

Основни групи храниВъглехидрати

Въглехидратите са горивото, от което тялото ви се нуждае, за да функционира. Мозъкът ви например, използва предимно въглехидратите като източник на енергия. Повечето въглехидрати имат растителен произход. Типични източници на въглехидрати са зърнените храни, зеленчуците, плодовете и варивата. Млечните продукти са единствените животински храни, които съдържат значително количество въглехидрати. Въглехидратите се делят на прости и сложни въглехидрати:
  • Простите въглехидрати са изградени от една или две захарни единици. Това са млякото, плодовете и някои зеленчуци.
  • Сложните въглехидрати са скорбяла и целулоза. Храни, които влизат в тази схема са зърнените храни и продуктите произведени от тях, като хляб, макарони, зърнени закуски, картофите, царевица тиква и т.н. Препоръчително е да консумирате пълнозърнести видове хляб, ориз и макаронени изделия пред рафинираните. Пълнозърнестите продукти са важен източник на витамини и минерали, например на витамин А, Е, В6, селен, цинк, мед и желязо.
Белтъчини

Белтъчините са важни за човешкия живот. Вашата кожа, кости, мускули и органи са изградени от белтъчини. Белтък има  в кръвта ви, в хормоните, в ензимите. Освен това белтъчините са и хранително вещество, съдържащо се в храните. Групата на храните богати на  белтъчини, включва варивата, рибата, месо без тлъстина, нискомаслените млечни продукти, като обезмаслено прясно и кисело мляко, извара и сирене.

Мазнини

Тази група включва храни и продукти, които са направен главно от мазнини, като олиото, маргарина, маслото, сосовете за салати, майонезата. Ядките също са в тази група, въпреки че съдържат белтъчини, защото са много богати на мазнини. По-здравословните храни от тази група са тези, които са богати на мононенаситени мазнини, като зехтина и ядките. Трябва да се ограничава употребата на наситени мазнини, като масло, мас защото те повишават нивата на холестерина в кръвта ви.  

Сладки храни

Няма нужда да пренебрегвате сладкото напълно. Проявете разум в подбора на тези храни и количествата, в които ги ядете. Обикновените сладкиши и десерти са обилен източник на калории (най-вече от захар, мазнини или и от двете) и имат висока енергийна плътност, но предоставят много малко хранителни вещества на вас и вашето бебе. Групата на сладките храни включва богатите на калории, но бедни на хранителни вещества бонбони, торти, сладкиши, кифли, тарталети, понички и замразени десерти. Тези храни трябва да се консумират в ограничени количества, а когато е възможно, да се прави внимателен избор на десертите, например вафли, курабии, сладолед и др.

Материалът е предоставен от : Nadin
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »