Вие сте тук:  Бременност  »  Хранене през бременността  »  Фолиевата киселина - жизнено важна за предотвъртяване на родилни дефекти при бебето

Фолиевата киселина - жизнено важна за предотвъртяване на родилни дефекти при бебетоЗащо имам нужда от фолиева киселина?

Фолиевата киселина (също известена като витамин B 9 или фолацид) е една от известните хранителни съставки за намаляване на риска на бременните да родят деца с вродени увреждания. Медицинските проучвания доказват, че жени, които взимат препоръчаната всекидневна доза от фолиева киселина един месец преди да заченат и през първия триместър на бременността, намаляват риска от вродени дефекти на своето бебе. Други проучвания показват, че жени, които не взимат достатъчно фолиева киселина могат да увеличат риска от аборт, дефекти на крайниците, усложнения на сърцето при техните бебета.
Вашият организъм се нуждае от това вещество за производството и възстановяването на ДНК, затова приемането му в достатъчно количество е важно за бързия клетъчен растеж и развитие през бременността. Фолиевата киселина е необходима и за процеса на метаболизъм - превръщането на аминокиселината хомоцистеин в метонин. Ако не приемате достатъчно фолиева киселина, във вашата кръв ще се съдържа прекомерно много хомостеин, който може да допринесе за проблеми при раждането.  Високите нива на хомостеин освен това могат да причинят проблеми с плацентата и преждевременно раждане. Не на последно място, фолиевата киселина помага за нормалното образуване на червени кръвни телца у майката, предпазва от анемия, подпомага нервната система и образуването и отделянето на мляко при кърмачките.

От какво количество фолиева киселина се нуждая?

Един месец преди да започнете да се опитвате да забременеете, трябва да вземете 400 mcg фолиева киселина на ден, за да намалите рискът на вашето бебе от вродени увреждания. Ако не сте планирали вашето бебе, започнете да взимате фолиева киселина веднага щом разберете, че сте бременна. След като вече сте бременна, вашият гинеколог ще определи нужната доза от фолиева киселина на вашия организъм. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин. Недостиг на фолиева киселина може да има при жени, които са вегетарианки.

Трябва ли да приемам фолиева киселина допълнително?

Определено. Ако вие сте като повечето жени, и не получавате достатъчно количество фолиева киселина, от която имате нужда чрез храната, която консумирате, трябва да приемете допълнително под формата на таблетки FOLICD. Тези хапчета са малки и лесни за приемане. Ако ядете храни богати на фолиева киселина няма да е нужно да приемате по-големи дози под таблетъчна форма.

Какви са най-добрите източници на фолиева киселина съдържащи се в храната?

Зърнените храни, листните зеленчуци са добър източник на фолацид, както и бобовите растения, леща, грах, аспержи, броколи, нахут, леблебия, папая, ягоди, портокали и др.

Кои са признаците за недостиг на фолиева киселина?

Признаците за недостиг на фолиева киселина не са много явни. Сигнал за недостига може да бъде диария, загуба на апетит, загуба на тегло, слабост, възпален език, главоболие, раздразнителност. Ако недостигът е незначителен, може да не изпитате и никакви последствия върху себе си, но въпреки това количеството фолиева киселина няма да е достатъчна за развитието на плода. Поради тази причина всички бременни трябва да приемат фолиева киселина, независимо че се чувстват добре.

Автор: Ann Linden, CNM – превод от английски: Mili

© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »